Kirjoittaja Aihe: Foorumin säännöt  (Luettu 27658 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa NCF ry

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Viestejä: 81
  • Hallitus
Foorumin säännöt
« : Maaliskuu 19, 2013, 20:19:44 »
VIESTIEN ULKOASU

1. Otsikoi selkeästi. Otsikosta tulee ilmetä viestin aihe ja lukijan tulee pystyä sen perusteella päättämään, onko viesti kiinnostava vai ei. Tätä noudattaen otsikosta saa muotoilla vetävän ja kiinnostavan, mutta otsikolle on vain rajatusti tilaa, joten lyhyt ja ytimekäs otsikko on paras. Myös otsikoinnissa tulee muistaa asiallinen käytös, eli kiroilu tms. ei sovi.

2. Kirjoita selkeää, asiallista suomen kieltä. Jokainen foorumin käyttäjä on saanut opetusta suomen kielen kirjallisesta tuottamisesta, joten viesteissä tulee käyttää välimerkkejä sen mukaisesti. Kirjoitusvirheitä ei aina voi välttää, mutta niitä voi ehkäistä lukemalla viestin läpi ennen sen lähettämistä.

3. Viestien kirjainkoko on normaali lauseen kirjainkoko CAPS LOCK päällä kirjoittaminen on huutamista eikä se kuulu asialliseen käytökseen. Huutavat viestit poistetaan.

4. Kirjoita sanastoltaan ymmärrettäviä ja asiallisia viestejä. Viestin tulee olla jokaiselle lukijalle ymmärrettävä, joten mm. autojen mallinimistä tulee käyttää oikeita muotoja (esim. Cherry vrt. cherry, Kirsikka jne.). Korimallien tunnuksia (esim. N10, 610 jne.) voi käyttää esim. otsikoissa, mutta ainakin viestiosassa olisi hyvä mainita myös varsinainen mallinimi (esim. Cherry, 180B jne.), koska kaikki lukijat eivät välttämättä pelkästä korimallitunnuksesta ymmärrä, mitä mallia tarkoitetaan. Kiroilu tmv. kielenkäyttö ei ole sallittua.

5. Käytä hymiöitä rajatusti. Liika hymiöiden käyttö haittaa viestin luettavuutta. Yksi hymiö/hymiötyyppi riittää välittämään sävyn.

6. Käytä tehokeinoja harkiten. Viestistä voi painottaa tärkeinä pitämiään asioita esim. kursivoimalla tai lihavoimalla, mutta tässäkin tulee käyttää harkintaa. Liika tekstin muotoilu paitsi heikentää luettavuutta myös hukuttaa painotettavat asiat tehokeinojen alle. Värillisten tekstien, hohde- ja liike-efektien käyttöä tulee välttää, sillä ne heikentävät viestin luettavuutta.

7. Lainaa vastattavasta viestistä vain olennainen osa. Kokonaisten, pitkien viestien lainaaminen kokonaisuudessaan omaan vastausviestiin tuottaa vain nälkävuoden mittaisia viestiketjuja. Quote-tagien sisällä tekstistä voi poistaa tarpeettomat tekstit ja jättää sen ydinasian, jota haluaa kommentoida.

8. Vältä liian suurien kuvien liittämistä viestiin. Kukaan ei halua saada ruudulleen valtavaa kuvaa, josta näkyy kerralla 1/10. Rajaa ja muokkaa kuva sopivan kokoiseksi (max 640x480 pikseliä).

9. Allekirjoitukset max. 2 riviä. Kuvien liittäminen allekirjoitukseen kielletty. Toistuvat tekstit ja kuvat vievät turhaan tilaa varsinaiselta asialta.VIESTIEN SISÄLTÖ JA SIJOITTAMINEN

10. Käyttäydy asiallisesti kaikkia kohtaan. Muiden ihmisten, autojen tms. mollaaminen ja haukkuminen ei ole asiallista käytöstä. Jokaisella on mielipiteensä, mutta ne voi tuoda ilmi myös asiallisesti. Jokaisen tulee viesteissään noudattaa yleistä Netikettiä1. Politiikka, uskonto yms. ei kuulu tälle foorumille kuten ei myöskään rasistisiksi tulkittavat ilmaukset.

11. Noudata osastokohtaisia ohjeita. Esimerkiksi myynti- ja osto-osastoilla on omat erityisohjeensa, joita tulee noudattaa.

12. Sijoita viesti oikealle osastolle. ”Yleistä keskustelua” ei ole osasto, jonne voi lähettää minkä tahansa aiheisia viestejä. Pohdi, mihin aihepiiriin viestisi kuuluu ennen kuin lähetät sen. Väärälle osastolle sijoitetut viestit siirretään tai poistetaan.

13. Lähetä viesti vain, kun se sisältää asiaa. ”Joo, olen samaa mieltä” –viestit poistetaan armotta. Viestillä tulee olla jotain annettavaa käytävään keskusteluun, viestimäärän kerryttäminen ei ole itsetarkoitus.

14. Pysy aiheessa. Parhaat jutut usein syntyvät toisen jutun sivujuonteena, pyri kuitenkin tästä huolimatta pysymään alkuperäisessä aiheessa ja luo vaikka uusi otsikko toiselle jutulle.


Moderaattoreilla on oikeus muokata tai poistaa viestejä, joissa ei noudateta sääntöjä. Ongelmatapauksissa tai kysymyksissä ota yhteyttä moderaattoreihin. IP-osoitteesi tallentuu jokaiseen viestiin. Toistuvasta sääntöjen tahallisesta rikkomisesta käyttäjätunnuksesi voidaan poistaa ja IP-osoitteeltasi estää pääsy foorumiin.

Foorumilla olevien viestien ja liitetiedostojen suora lainaaminen ja edelleen kopiointi muille sivuille/toiseen mediaan on kielletty.

http://www.internetopas.com/netiketti/ 
 
Ei yksityisviestejä tälle tunnukselle, kiitos.